Историята на семеен хотел Аполонис

“ Омагьосан от история и легенди „

През 2007 година при разкопки на територията на бъдещия хотел е открит женски гроб с тежка каменна плоча, на която е издълбана името Ἀπoλλωνίς (Аполонис).

Arch 2

Историята на древногръцката муза – богиня силно впечатлява собствениците и те решават да изградят място за почивка и отмора.

Място което събира уюта и комфорта, спокойствието и светлината, историята и легендите, изкуствата и насладите.

Arch 6
Arch 4
Arch 0

Музите са богините, вдъхновителки и покровителки на поезията, изкуството и науката. На тях е подвластно миналото, настоящето и бъдещето. Свързани са с реда и хармонията в света. Според Гръцката митология Аполонис е една от трите музи, дъщери на могъщия Аполон – Бог на светлината, предсказанията, музиката и поезията.

Arch 7
Arch 5
Arch 1


Градът

Arch 1

Созопол е най-старият град на българското Южно Черноморие, основан през 610 г. пр. Хр., като полис на милетски гърци под името Аполония Понтика. Намерени са останки от бронзовата епоха при подводни археологически разкопки.

 Градът се разраства значително в Античността и става център на изкуствата. Съвременниците му го наричат Аполония Магна (Велика).

 През 72 г. пр. Хр. Созопол е завладян и ограбен от римляните, а крепостната стена е разрушена. През IV в. селището отново е в подем.

 Тогава вече се нарича Созополис – град на спасението.


Местността "Буджака"

Хотел Аполонис е ситуиран в самото начало на улица Виа Понтика, на самия скалист бряг на полуостров Буджака.

 Местността “Буджака” се простира южно от Созопол. Има три носа, които се врязват в морето – Колокита  (място за гмуркане с дълбочина от 5 до 20 метра.), Свети Стефан и Христос. 

Сулинария е местност, която е само на една миля южно от нос Христос. Името идва от гръцки и означава тръбичка. В продължение на векове там е имало извор,

 откъдето населението на Созопол се е снабдявал с вода. Како кателе се нарича друга местност между нос Христос и нос Свети Стефан. Името идва от гръцки и означава лошо, опасно слизане. Там брегът е висок, а долу в морето се виждат прекрасни фиорди. Точно на края на тази местнoст се намира малък плаж, известен като Тюленовия залив, защото там е живял тюлен-монах.

Най-близо до хотел Аполонис, се намира “Райския залив”.

bg_BG